UKK - USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET - OVET JA IKKUNAT

Ellet löydä vastausta kysymykseesi, otathan meihin yhteyttä!

 

KUINKA KESTÄVÄ PVC ON?
Nykyaikaiset PVC-ikkunat ovat Uv-suojattuja ja kestävät hyvin Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa. Ne eivät väänny, lahoa tai turpoa. Muualla Euroopassa PVC on tavallisin ikkunamateriaali ja suosia kasvaa Suomessakin.

 

MIKÄ ON U-ARVO?
U-arvo on yleinen mitta energiatehokkuudelle. U-arvo eli lämmönläpäisykerroin kuvaa rakennuksen eri rakennusosien lämmöneristyskykyä.Mitä pienempi U-arvo on, sitä parempi on lämmöneristys ja sitä vähemmän haaskataan lämpöä, energiaa ja raha.
Ikkunoilla ja oveilla, jotka asennetaan rakennukseen joka pidetään lämpimänä ympärivuotisesti, pitää olla U-arvo alle 1. Puolilämpimiin tiloihin kuten kesämökkeihin, autotalleihin, varastoihin jne riittää U-arvo 1,3.

 

MIKÄ ON VAKIOKOOT JA MODUULIMITTA?
Ikkunoiden ja ovien vakiokoot kuvataan moduulimitoituksella, leveyttä kirjataan ennen korkeutta. Moduulimitoituksen perusmoduulia eli kantamoduulia kuvataan kirjaimella M. Sen suuruus on 100 mm. Rakennusosia mitoitettaessa käytetään perusmittaa 1M tai sen kerrannaisia 3M, 6M, 9M ja 12M. Esimerkiksi oven yleinen leveys 9M ja korkeus 21M. Tällöin oven kooksi voidaan ilmoittaa yksinkertaisesti 9x21. Ikkunan liittymismittaan sisältyy ikkunan ja sen asennuksen tarvitsema tila, joten liittymämitat ovat 10 mm pienempiä kuin moduulimitta. Oven vakiokoko 9x21 tarkoittaan siten leveys 890mm ja korkeus 2090mm.

 

KUINKA MÄÄRITELLÄÄN IKKUNAN JA OVEN KÄTISYYDET?

Ikkuna tai ovi on vasenkätinen, kun se avautuu aukeamissuunnasta luontevasti vasemmalla kädellä. Painike on tällöin oikealla puolella ja saranat vasemmalla puolella. Oikeakätisessä ovessa tai ikkunassa puolestaan painike on aukeamissuunnasta katsottuna vasemalla ja saranat oikealla puolella.
Ikkunan kätisyys nähdään aina sisäpuolelta ja oven kätisyys ulkopuolelta

 

KUINKA MITATAAN OVEN LASIKORKEUS?
Oven lasikorkeus määritellään myös usein moduulimitoilla, esim. 12M, 14M, 16M, 18M. Moduulimitta 12M tarkoittaa että lasin korkeus oven yläreunasta lasin alareunaan on 1190mm. Moduulimitta 14M tarkoittaa siten että lasin korkeus on 1390mm oven yläreunasta lasin alareunaan.

Turvalasia tarvitaan jos oven valoaukko on alempana kuin 700mm lattiasta/maasta. Sääntö koskee sekä sisä- että ulkopuolta.

 

MISSÄ TURVALASIA TARVITAAN?
Turvalasia tarvitaan jos oven valoaukko on tai ikkuna asennetaan alempana kuin 700mm lattiasta/maasta. Sääntö koskee sekä sisä- että ulkopuolta. Turvalasilla tarkoitetaan esim.

6mm lasi - Ikkunoissa on tavallisesti 4mm float lasia. 6mm float lasi on vahvempi, sitä käytetään myös hyllyinä, pöytälevyinä jne.

Karkaistu lasi - Karkaistu turvalasi kestää iskuja, taivutusta ja lämmönvaihteluja monikertaisesti tavalliseen lasiin verrattuna. Karkaistut turvalasit vaativat hajotakseen voimakkaan terävän piikkimäisen iskun ja rikkoutuessaan ne murenevat muruiksi jotka eivät aiheuta viiltohaavoja.

Laminoitu lasi - kaksi lasia joka ovat liimattuna yhteen kalvolla, eli kalvo on lasien välissä. Laminoitua lasia käytetään mm. henkilöauton tuulilasissa. Rikkoutuessa lasit jää kiinni laminointikalvoon, näin lasi ei aiheuta vaaraa rikkoutuessa.

 

MIKSI IKKUNA HUURTUU ULKOPUOLELLA?
Ilmiö on sama, joka huurruttaa taivasalla olevan auton ikkunat aamuisin. Autokatoksen alla ikkunat eivät huurru, eivätkä terassin kohdalla olevat talon ulkoikkunatkaan, sillä katos vähentää lämmön haihtumista lasista.
Huurtumista esiintyy nimenomaan keväällä ja syksyllä nopeiden lämpötilan vaihteluiden vuoksi. Aamuauringon lämmittäessä ulkoilmaa sen kosteus tiivistyy kylmään, yöllä jäähtyneeseen lasiin ja syntyy huurretta.
Ulkolasin huurtuminen kertoo oikeastaan siitä, että ikkuna eristää lämpöä erittäin tehokkaasti. Huono ikkuna ei huurru, sillä sisältä tuleva lämpövuoto pitää ulkolasin kuivana. Huurtuminen on siksi yleistynyt ikkunoiden parantuessa.

 

KUINKA EXELLENT-IKKUNAT ASENNETAAN?

Tästä löytyy Exellent-ikkunoiden asennusohjeet.

 Asennusohje Exellent-ikkunat

 

ESITTEET
Exellent esite

Piklas esite

Solar RT-kortti

Ikkunan ukopuolinen huurtuminen