INFORMATION OCH INSPIRATION

 

Broschyrer och artiklar

 

Vi svarar på de vanligaste frågorna

HUR HÅLLBART ÄR PVC?

Dagens PVC håller otroligt hög kvalité och är dessutom UV-skyddat så fönstren varken bleks, gulnar eller spricker. PVC är det vanligaste materialet på fönster i övriga Europa och blir mer och mer populärt i Finland. Dessutom är PVC-fönster både förmånliga och underhållsfria.

 

VAD BETYDER U-VÄRDE?

Värmegenomgångskoefficienten, som betecknas med U, är den egenskap som anger hur bra t.ex. en dörr eller ett fönster isolerar. Värmegenomgångskoefficienten kallas även för U-värde och enheten är W/m²·ºC. Ju lägre värde desto bättre isolering.
För egnahemshus eller andra byggnader som ska vara varma året om, ska U-värdet på fönster och dörrar vara under 1. För andra halvvarma utrymmen, som förråd, sommarstugor, garage osv behöver U-värdet vara 1,3.

 

VAD ÄR STANDARDMÅTT?

Måtten på alla standarddörrar och -fönster anges i modulmått, där bredd skrivs före höjd. Modulmåttet är en standard som tillverkare av fönster och dörrar har enats om och det anges i decimeter till exempel 10x21. Modulmåttet anger storleken på hålet i väggen där fönstret eller dörren ska monteras. Det faktiska måttet (karmyttermåttet) är oftast 10mm mindre än modulmåttet (kan förekomma variationer beroende på varumärke). Detta för att det ska finnas utrymme för att isolera och göra justeringar. Modulmåttet för dörrar 9x21 betyder bredd 890mm x höjd 2090mm.

Från oss får du både fönster och dörrar helt enligt de mått du behöver. Du behöver inte hållla dig till standardmåtten.

 

VAD BETYDER TILT&TURN?

Fönster med Tilt&Turn-funktion kan öppnas på två sätt För du handtaget uppåt öppnas fönstret i övre kanten, detta är det perfekta vädringsläget. För du handtaget åt sidan öppnas fönstret "som vanligt" åt ena sidan. Exellentfönster har också en microvädringsfunktion mellan dessa lägen där öppningen bara är någon millimeter.

 

HUR VAR DET MED HÄNTHETEN?

Häntheten för en dörr ses alltid från utsidan. Är gångjärnen på dörrens högra sida och du öppnar dörren med högerhand är dörren högerhänt och tvärtom.
Häntheten för ett fönster ses däremot från insidan.

 

HUR ANGES DÖRRARS GLASHÖJD?
Glashöjden på en dörr benämns också oftast med modulmått, t.ex 12M, 14M, 16M, 18M. 12M betyder att glasets höjd mätt från dörrens övre kant till glasets nedre kant är 1190mm. Modulmåttet 14M betyder då 1390mm från dörrens övre kant till glasets nedre kant. Hos oss kan du också välja glashöjden helt fritt eller beställa en helglasad dörr.
Beställer du en dörr där glaset når lägre än 700mm från marken eller golvet säger lagen att säkerhetsglas är ett måste.

 

VAD ÄR SÄKERHETSGLAS OCH NÄR MÅSTE DET ANVÄNDAS?

Beställer du en dörr där glaset når lägre än 700mm från marken eller golvet säger lagen att säkerhetsglas är ett måste. Samma lag gäller fönster som monteras lågt. Med säkerhetsglas menas t.ex:
6mm glas - Vanligtvis används 4mm float glas i fönster. 6 mm floatglas är starkare och används också till hyllor, akvarier, bordskivor, montrar, luckor osv

Härdat glas -Härdat glas är upp till fem gånger starkare än vanligt glas. Härdat glas innehåller mekaniska spänningar och är därför mer slagtåligt än enkelt glas, men om glaset utsätts för ett tryck som övervinner spänningarna så spricker hela glaskroppen i små bitar, vilket minskar personskaderisken, jämfört med de långa, vassa skärvor som uppstår när ohärdat glas går sönder.

Laminerat glas - består av två eller fler skivor vanligt glas om limmas ihop med genomskinlig folie. Detta gör att fast glaset går sönder så hänger det fortfarande ihop och skapar på så vis inga vassa kanter som man kan göra illa sig på.

Observera att specialglas kan ha längre leveranstid.

 

VARFÖR UPPSTÅR KONDENS/IS PÅ FÖNSTRETS UTSIDA?

Om kondens uppstår på det yttersta glaset (fönstrets utsida) är det inget fel på fönstret utan ett bevis på att det isolerar väl. Utvändig kondensbildning är ett tecken på mycket litet värmeläckage genom fönstret och kan uppstå när det är placerat i ett oskyddat läge i byggnaden (utan avskärmande buskar eller träd framför, inget takutsprång, placering långt ut i fasaden), eller i ett läge där luftfuktigheten är mycket hög. Kondensen uppstår som regel på natten och försvinner under morgontimmarna.

 

HUR MONTERAR MAN EXELLENTFÖNSTER

Här hittar du monteringsanvisningar.

 

ARTIKLAR

Kondens på fönstrets utsida

Ikkunan ulkopuolinen huurtuminen 

BROSCHYRER
Exellent Broschyr

Edux Broschyr om dörrar

Piklas Broschyr